stressz megélés
főoldal | bemutatkozunk | tevékenységünk | kapcsolat | Bookmark and Share | ajánlja oldalunkat
 
  Tudjon meg többet a stresszről Stressz a mindennapi életben Munkahelyi stressz Programok, tréningek
  Alapfogalmak | Stresszel összefüggő egészségkárosodások | Stressz és gyógyszerek | Stresszártalmak megelőzése
stressz_jobb_2
stressz_jobb2
stressz_bal1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A stressz és a gyógyszerek

stressz_gyógyszerek2Mikor? Mit? Mennyi ideig? Ezek azok a kérdések, melyeket általánosságban a gyógyszerszedéssel kapcsolatban tisztázni kell. Van olyan állapot melyet gyógyszer nélkül lekűzdeni szinte lehetetlen, más esetekben viszont a gyógyszerek nem rendeltetésszerű alkalmazása csak ront a helyzeten. A várható terápiás hasznot és az esetleges kockázatokat mindíg mérlegelni kell.
Az emberek viszonya a gyógyszerekhez igen sajátságos. Egyesek előszeretettel fogyasztanak gyógyszereket, és úgy gondolják, hogy ezzel mindent megtettek egészségük érdekében. Mások akkor sem hajlandóak gyógyszert bevenni, ha igen súlyos állapotban vannak. Olyanok is akadnak, aki gyógyszert, azt igazán nem vennének be, viszont kritika nélkül alkalmaznak mindenféle egzotikus készítményt , mivel az természetes (eredetű) és a gyógyszereknek különben is sok a mellékhatása.

Szakmai körökben úgy tartják, hogy az a gyógyszer amelyiknek nincsenek mellékhatásai az nagy valószínűséggel főhatással sem rendelkezik, ezért gyógyszerek alkalmazásánál a kockázat –vátható haszon viszonyát mindíg gondosan mérlegelni kell.

A stressz okozta pszichés tünetek enyhítésére alkalmazhatók Altatók, nyugtatók, szorongásoldók, depresszió ellenes készítmények. Mikor és mennyi ideig lehet ezeket használni? Ha a stresszhelyzet következtében például alvászavar alakul ki, a szervezetnek nincs lehetősége regenerálódni. A kialvatlanság rontja a koncentrációs képességet az ember ingerlékenyebbé válik, a stressztűrő képesség csökken, a szervezet kimerül. Ebben a helyzetben az éjszakai alvás rendezése segít kilépni ebből az ördögi körből. Ilyen esetekben indokolt lehet altató alkalmazása néhány éjszakán keresztül, míg a szervezet regenerálódik és az ember saját erőforrásait mozgósíthatja a megkűzdés érdekében.

Összefoglalva akkor indokolt gyógyszer alkalmazása stresszhelyzetben, amikor a testi-lelki egyensúlyi állapot már olyan mértékben billent ki, hogy a szervezet saját mechanizmusai maguktól már nem képesek visszaállítani a nyugalmi állapotot. Az alkalmazott gyógyszer kiválasztását bízzuk szakemberre.

A stresszel összefüggő megbetegedések kialakulása esetén szükséges lehet a már kialakult betegség gyógyszeres kezelésére, mivel- hasonló logika alapján, mint az előbb- egy bizonyos ponton túl a változások maguktól már nem visszafordíthatóak. A tünetek kezelése után természetesen a kivátó okokat is tisztázni kell. Egy gyógyszerrel karbantartott stressz okozta fekély a stresszes életmód folytatása mellett tünetmentes, lehet ugyan, de az alaprobléma nem változott, a szervezet egyensúlya nem állt vissza, az egyensúlyi állapot látszólagos.