stressz megélés
főoldal | bemutatkozunk | tevékenységünk | kapcsolat | Bookmark and Share | ajánlja oldalunkat
 
  Tudjon meg többet a stresszről Stressz a mindennapi életben Munkahelyi stressz Programok, tréningek
  Alapfogalmak | Stresszel összefüggő egészségkárosodások | Stressz és gyógyszerek | Stresszártalmak megelőzése
stressz_jobb_2
stressz_jobb2
stressz_bal1

 

 

 

 

 

 

 

 

Mit tehetekünk a stressz okozta ártalmak megelőzése, kezelése érdekében?

stressz_megelőzésSokkal többet, mint gondolnánk. A stressz, a külső környezeti hatás, annak értékelése és az értékelés alapján adott válaszreakció eredőjeként lesz fenyegető, vagy ellenkezőleg, ösztönző kihívás. A három tényezőből az utóbbi kettő csak rajtunk áll. Sok készség tanulható, fejleszthető, a küslő segítség - ami lehet egy baráti beszélgetés, is- pedig gyakran sokmindent megkönnyít.

Nem kell mindjárt terápiára gondolni ahhoz, hogy tegyünk valamit stresszintünk csökkentéséért. A különböző stresszkezelő programok alapvetően három területre összpontosítanak és ezeket a készségeket, egy kis odafigyeléssel magunk is tudjuk fejleszteni.

Törekedjünk a stresszforrások számának csökkentésére!

Ebben segít a tudatosabb életvitel, a célok megfogalmazása. Tanuljunk meg kikapcsolódni, eltávolodni a stresszforrásoktól, egy jó hobby, zenehallgatás segít feledni a gondokat. A feladatok rangsorolásával, megfelelő időgazdálkodással sok bosszússágtól tudunk megszabadulni.

Próbáljunk eredményesebb megküzdési stratégiákat kidolgozni!

Ennek előfeltétele, hogy reálisan mérjük fel környezetünket és saját képességeinket egyaránt .A megfelelő mélységű önismeret elengedhetetlen. Egy kis empátia, humorérzék sok helyzet fenyegető élét elveheti. Ha úgy érezzük, hogy magunk nem tudunk megbírkózni egy problémával, kérjünk tanácsot valakitől, akinek adunk a véleményére. Ha nem szeretnénk problémánkat hozzánk közelállóknak elmondani, ne féljünk külső segítséget kérni.

Próbáljuk a stressz fizikai hatásait ellensúlyozni!

Mozogjunk napi rendszerességgel. A mozgás lehet séta, ház körüli munka, vagy sportolás. A fizikai aktivitás segít a keringés, az anyagcsere egyensúlyát helyreállítani, a feszültségérzést pedig csökkenti. Gondolataink ilyenkor elterelődnek a problémákról.

Alkalmazzunk relaxációs technikákat! Ezek elsajátításához a kezdetekben még oktató segítsége lehet szükséges, de a későbbiekben már önállóan is végezhető. Ilyenek az autogén tréning, a meditáció, a joga. Nem utolsó sorban a minsőégi pihenés, alvás segít visszaszerezni a megbomlott lelki-fizikai egyensúlyt.

Miért érdemes bizonyos esetekben külső segítséget kérni?

A gyakorlati élet azt mutatja, hogy a stresszhatások megélésében a vezető motívumok egyénenként nagyon változóak lehetnek. Ugyan az a stresszhelyzet különböző személyeknek, lehet, hogy más-más ok folytán okoz feszültséget. Univerzális recept nem létezik és előfordulhat, hogy az okok feltárása, túlmutat személyes kompetenciánkon. Számos tudományosan megalapozott módszer létezik a stresszmegbírkozás segítésére melyeket bővebben a stressz a mindennapi életben című menűpont alatt tárgyalunk, illetve szakembereket is ajánlunk.