stressz megélés
főoldal | bemutatkozunk | tevékenységünk | kapcsolat | Bookmark and Share | ajánlja oldalunkat
 
  Tudjon meg többet a stresszről Stressz a mindennapi életben Munkahelyi stressz Programok, tréningek
  Alapfogalmak | Stresszel összefüggő egészségkárosodások | Stressz és gyógyszerek | Stresszártalmak megelőzése
stressz_jobb_2
stressz_jobb2
stressz_bal1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tudjon meg többet a stresszről

Alapfogalmak

stressz fogalmakMindenki élt már át olyan helyzetet, amit stresszként élt meg. Ahhoz, hogy a történéseket meg is értsük szükséges tisztázni az alapfogalmakat. Így nagyobb az esélyünk arra, hogy későbbi hasonló helyzetekben a számunkra legmegfelelőbb döntést hozzuk.
Tovább >>


 

Stresszel összefüggő egészségkárosodások

stressz reakcióA stresszreakció alapvető célja, hogy a stresszhatás következtében felkészítse a szervezetet a támadásra vagy védekezésre. Ennek érdekében a belső egyensúly - az idegi-hormonális rendszer közvetítésével – az egyes szervrendszerekben olyan irányban változik meg , hogy a szervezet felkészülhessen a válaszlépésre. A vázizmok erei kitágulnak, a jobb energiaellátás biztosítása érdekében. Az emésztőszervek erei ugyanakkor, összeszűkülnek, mivel az emésztés háttérbe szorul. A vérnyomás összeségében emelkedik, nő a pulzuszám. Mivel a cél az azonnali stresszhelyzethez való sikeres alkalmazkodás, a hosszú távú túlélést biztosító szervek (emésztőrendszer repproduktív szervek) működése csökken. Modernkori életünk stresszhelyzetei azonban nem egyszeri gyors alkalmazkodást igényelnek, hanem folyamatos komplex alkalmazkodást. A krónikus stressz következtében állandósult készültségi reakció a belső egyensúly megbomlásához vezethet, ami testi tünetekben is jelentkezhet.

Semmi sem fehér és fekete. Egy adott tünet, megbetegedés ok-okozati összefüggéseinek megállapításához alapos kivizsgálás szükséges. A diagnózis felállítása orvosi feladat. Terápia tekintetében segít a holisztikus szemlélet, hangsúlyozni kell ugyanakkor, hogy a hagyományos orvoslás eredményeit egy nagyívű mozdulattal a szőnyeg alá seperni nagyfokú felelőtlenség. A hagyományos orvoslás módszereiben is fellelhető a jelenségek szélesebb, komplexebb körben történő vizsgálata. A testi betegségek pszichés hátterét vizsgáló külön orvosi terület a pszichoszomatika, illetve külön tudományterületté fejlődött a lelki –idegrendszeri és az immunrendszer összeföggéseit vizsgáló pszicho-neuro-immunológia. Előfordulhat, hogy egy stresszel összefüggő tünet kezelése gyógyszeres terápiát igényel, de a kiváltó stressz megszüntetése, mérséklése nélkül, hosszan tartó eredményt aligha lehet elérni.
Tovább >>

Stressz és gyógyszerek

gyógyszerekMikor? Mit? Mennyi ideig? Ezek azok a kérdések, melyeket általánosságban a gyógyszerszedéssel kapcsolatban tisztázni kell. Van olyan állapot melyet gyógyszer nélkül lekűzdeni szinte lehetetlen, más esetekben viszont a gyógyszerek nem rendeltetésszerű alkalmazása csak ront a helyzeten. A várható terápiás hasznot és az esetleges kockázatokat mindíg mérlegelni kell.

Az emberek viszonya a gyógyszerekhez igen sajátságos. Egyesek előszeretettel fogyasztanak gyógyszereket, és úgy gondolják, hogy ezzel mindent megtettek egészségük érdekében. Mások akkor sem hajlandóak gyógyszert bevenni, ha igen súlyos állapotban vannak. Olyanok is akadnak, aki gyógyszert, azt igazán nem vennének be, viszont kritika nélkül alkalmaznak mindenféle egzotikus készítményt , mivel az természetes (eredetű) és a gyógyszereknek különben is sok a mellékhatása.
Tovább >>

Mit tehetekünk a stressz okozta ártalmak megelőzése , kezelése érdekében?

stressz megezőzésSokkal többet, mint gondolnánk. A stressz, a külső környezeti hatás, annak értékelése és az értékelés alapján adott válaszreakció eredőjeként lesz fenyegető, vagy ellenkezőleg, ösztönző kihívás. A három tényezőből az utóbbi kettő csak rajtunk áll. Sok készség tanulható, fejleszthető, a küslő segítség - ami lehet egy baráti beszélgetés, is- pedig gyakran sokmindent megkönnyít.

Nem kell mindjárt terápiára gondolni ahhoz, hogy tegyünk valamit stresszintünk csökkentéséért. A különböző stresszkezelő programok alapvetően három területre összpontosítanak és ezeket a készségeket, egy kis odafigyeléssel magunk is tudjuk fejleszteni. Számos tudományosan megalapozott módszer létezik a stresszmegbírkozás segítésére melyeket bővebben a stressz a mindennapi életben című menűpont alatt tárgyalunk, illetve szakembereket is ajánlunk.
Tovább >>